2021. március 26., péntek

Rakott krumpli anya módra

 Én egy kicsit máshogy csinálom, mint a hagyományos módja.

Azért, mert így egyenletesebben eloszlanak a hozzávalók .



Feldarabolom a hozzávalókat .

Krumpli, hagyma, szalonna , kolbász, tojás.



Zsíron megpirítom a hagymát, majd hozzáteszem a szalonnát és végül a kolbászt is pár percre  .



A krumplit sósvízben megfőzöm .

Elkészítem a tejfölös öntetet .

A tejfölbe, sót, borsot , mustárt, majonézt, majorannát, oregánót, fokhagymát teszek. 


 

Jó nagy tálban keverem ezt ki, mert ha kész akkor beleteszem a..... mindent .

A tojásokat, a krumplit és az elősütött hagymát .

Beborítom kikent tepsibe és átsütöm.

Kb fél óra 180 fok.






2021. február 20., szombat

Sült csülök


 Roppant egyszerű, nem igényel akkora munkát, mint amilyen jól kinéz .

A lényeg, hogy vágj apróra hagymát,, terítsd be a tepsi aljába.

Tedd rá a bepácolt húst. Önts alá vizet és süsd vagy 2 órán át 150-180 fokon .

Ha már puha a hús, akkor vedd le a fedőt, csavard fel a hőfokot, és pirítsd meg.

Ha sok a lé alatta, akkor öntsd le, mielőtt lepirítod .

A pác sem túl bonyolult :

Olvassz zsírt, / még jobb, ha szalonnát olvasztasz zsírjára, mint a töpörtyűt a túróstésztára ,, mikróban jó lesütni /

Szóval a zsírba tégy reszelt fokhagymát, sót, borsot, őrölt köményt,  vegetát , húsvarázs granulátumot ha van otthon .

A lényeg a mustár ! Mustárt tégy bele !!

Ha sikerül úgy rákenni a húsra, hogy a bőrét ne érje, akkor esélyesebb hogy ropogós marad a bőre .

Hamis palócleves anya módra









 A palócleves eredeti receptjét megtaláljátok a neten.

Én csak összedobtam valami hasonlót,ami igen finom lett és laktató is .

Ez tulajdonképpen sárgahüvelyű zöldbab leves. Amitől finom , az a füstölt íz .

Egyszerű változat :


Húsleves lében / víz+kocka is jó /  felteszed főni a :

Zöldbabot

Sárga és fehérrépát

Szalonna bőrét, ettől lesz finom füstölt íze .

Beleteszed a fűszereket :

Babérlevél , bors, őrölt kömény , / esetleg csepp mustár / , fokhagyma .

Én húsvarázs granulátumot is tettem bele, de enélkül is jó !

Sót csak ha kell !! Ha nincs benne amúgy sós dolog .

Végül rántás , amikor már megfőttek a dolgok benne :

Vöröshagyma zsíron lepirítva , majd kicsi lisztet hozzáadva . Leveszed a tűzről és szórsz bele pirospaprikát . Elkevered vele. Tejfölt. Azzal is elkevered. Hideg vízzel felengeded, csomómentesre kevered és ráöntöd a kész babra .

Ha semmilyen húst nem tettél bele, akkor virslikarikát érdemes a végén beledobni .

Jó  LIDL  baromfivirsli, mert füstölt !!

No mitől lehet jobb, gazdagabb , finomabb .

Füstőlt, és előzőleg megfőzött, kicsi darabokra vágott csülök .

Kis kockákra vágott csirkemell .

Kis kockákra vágott krumpli .

Galuska .


De ezek tényleg nem fontosak .

Ha gyorsan akarod csinálni, akkor 


Bab+ zöldségek + fűszerek + virsli + rántás ! 

Fél óra alatt kész tud lenni .


2021. február 7., vasárnap

Vadas


 A labosba szórtam egy evőkanál cukrot . A legkisebb fokozaton pár perc alatt megkaramelizáltam. 

Rádobtam a felvágott hagymát. Jó sokat .

Rátettem a marhahúst .

Lábszárat vettem, de lehet hogy a comb jobb lett volna .

Felöntöttem húslevessel, de sima víz is jó lett volna . 

Elkezdtem főzni, és szépen hozzátettem a következőket :


Petrezselyemgyökér ( fehér répa )

Sárgarépa 

Fél citrom 3 darabra vágva

Só, bors, borsika, kicsi lestyán, boróka, babérlevél .

Ezt így együtt főztem vagy 3 órát . Amikor megfőtt a hús, akkor kivettem. 

A citromot is kivettem. A többit leturmixoltam .

Egy lábosban olajon csináltam rántást, majd tettem bele mustárt és tejfölt .

Végül felöntöttem a turmixolt alappal.

Nyilván fordítva is lehet. A turmixolt répába beleönteni a rántást .

A hús adott... megfőtt. Én szilvásgombóc tésztájából szoktam picike gombócokat csinálni és azt esszük hozzá.

( főtt krumpli összetörve + só + 1 tojás+ kicsi zsír+ liszt amennyit felvesz )

2020. március 31., kedd

Mákos guba

Fogsz pár kiflit és ujjnyi karikákra vágod.
Egy kivajazott jénaiba teszed, kicsit egymásra húzva őket , de előtte egy másodpercre tejbe mártod.
Ha megtelt az edény a kiflikkel, akkor jó vastagon megszórod mákkal.
Majd ráöntesz az előre elkészített pudingból annyit, hogy vékonyan ellepje az egeszet.

Rásorakoztatsz még egy sor tejes kiflit,, aztán mákot és a tetejére a maradék pudingot.

A puding legyen hígabb a megszokottnál.

Fedd le az edényt és tedd be az egészet fél órára 180 fokos sütőbe .

Ennyi

2015. május 25., hétfő

MAGDOLNA KIFLI

Ez egy piskóta jellegű sütemény.
könnyen elkészíthető, hamar kész, könnyű és finom


8 tojás
/ a fehérjét habként keverjük hozzá a végén /
15 dkg vaj
25 dkg cukor
18 dkg liszt
vaníliás cukor
sütőpor
reszelt citrom héja

a tetejére szórjuk :
 darált, vagy apróra vágott dió, cukorral keverve

Normál sütés :
30-45 perc
180 C

Lehet akár kockára is vágni,, a recept és a neve miatt pogácsaszaggatóval, vagy pohárral, félhold  illetve kifli alakúra szaggattam .

SZILVÁS GOMBÓC, NUDLI,, KRUMPLI GOMBÓC


5-6 szem krumpli,,, talán esetleg egy kiló
egy tojás,
egy evőkanál zsír
egy kiskanál só
és annyi liszt amennyit felvesz egy jó kemény, de könnyen gyúrható  tésztához

Kinyújtjuk, szilvát teszünk bele, gombóccá formáljuk.
miután forró, lobogó vízben megfőztük, pirított zsemlemorzsára szedjük ki, majd megforgatjuk benne

a nudli is ebből a tésztából készül, és a sima krumpligombóc is
a krumpligombócot vadas húsokhoz, mártásokhoz szoktam adni
pici gombócokat formálunk a tésztából, és miután kifőztük, csak zsírba szedjük ki